Έρχεται νέος κύκλος αιτήσεων στο ”Εξοικονομώ II”

Ποιες παρεμβάσεις έχουν τη μερίδα του λέοντος

Το άνοιγμα νέου κύκλου αιτήσεων στο πρόγραμμα «Εξοικονόμηση Κατ’ Οίκον II» επιβεβαίωσε ο Δρ. Δημήτρης Τσαλέμης, Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Ενέργειας του ΥΠΕΝ, στην εισήγησή του σχετικά με τα “Εθνικά Προγράμματα ενεργειακά αποδοτικότερων κτιρίων”, στην εσπερίδα που διοργάνωσε το ΤΕΕ την Τετάρτη 30 Ιανουαρίου, με θέμα «Η τυποποίηση στην ενεργειακή αποδοτικότητα των κτιρίων».

Συγκεκριμένα,  ο Δρ. Τσαλέμης ανέφερε για το “Εξοικονομώ II”:

“Στο πρόγραμμα έχουν υποβληθεί 46.837 αιτήσεις μέχρι τις 21-12-2018. Έχουμε ένα συνολικό προϋπολογισμό παρεμβάσεων 704 εκ. ευρώ. Είναι λιγότερο από αυτό που θα μπορούσε να υποβληθεί, καθώς τα 600 εκ ευρώ που είναι η δημόσια δαπάνη θα μπορούσαν να κάνουν μεγαλύτερη μόχλευση, αλλά θα υπάρξει όπως ανακοινώθηκε και από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου, επόμενος κύκλος.

Έχουν υπαχθεί 39.793 αιτήσεις με συνολικό προϋπολογισμό επιλέξιμων δαπανών 637 εκ. ευρώ. Το ποσό της δημόσιας δαπάνης γι αυτές τις αιτήσεις είναι 438 εκ. ευρώ που αντιστοιχεί 375 εκ. ευρώ στην άμεση ενίσχυση και 63 εκ. ευρώ στο ταμείο δανειοδότησης.

Βάσει των αιτήσεων προβλέπονται 228.254 επιλέξιμες παρεμβάσεις για κουφώματα, υαλοπίνακες, θερμομόνωση κλπ. Από αυτές τις παρεμβάσεις, τη μερίδα του λέοντος έχουν τα κουφώματα, οι υαλοπίνακες και η θερμομόνωση.”

Σύμφωνα με πληροφορίες, το νέο πρόγραμμα θα έχει προϋπολογισμό περίπου 200 εκατ. ευρώ και θα αφορά περί τις 20.000 κατοικίες σε όλη τη χώρα.

Αναμένεται να πατήσει στα «χνάρια» του τρέχοντος προγράμματος «Εξοικονόμηση Κατ’ Οίκον ΙΙ», καθώς θα απευθύνεται κατά προτεραιότητα στα νοικοκυριά των χαμηλότερων εισοδηματικών κατηγοριών.

(Πηγές: b2green.gr, alunet.gr)

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *